Chleb św. Agaty

Św. Agata, to wyjątkowa męczennica Kościoła Chrystusowego. I choć żyła bardzo dawno, bo w III wieku, kult modlitwy o jej wstawiennictwo jest cały czas silny w Kościele. Jak przekazuje Tradycja, w chwili śmierci męczeńskiej Katanię miał doświadczyć wybuch wulkany, którego lawa zatrzymała się dopiero przed uświęconym męczeństwem ciałem świętej. Dlatego w dzień św. Agaty w niektórych okolicach poświęca się pieczywo, sól i wodę, które mają chronić ludność od pożarów i piorunów. Poświęcone kawałki chleba wrzucano do ognia, by wiatr odwrócił pożar w kierunku przeciwnym. W dniu jej pamięci karmiono bydło poświęconą solą i chlebem, by je uchronić od zarazy. My też przystąpiliśmy do tego obrzędu. Może ten rodzaj modlitwy jest dzisiaj bardzo aktualny, kiedy coraz to nowe kataklizmy dotykają nas na co dzień.